STEVIA, NATUURLIJKE ZOETMAKER

19 december 2024

STEVIA REBAUNDIANA, DE NATUURLIJKE ZOETMAKER

Stevia, ook wel honingplantje of honingkruid genoemd, is een vaste plant afkomstig uit Paraguay en wordt al eeuwenlang gebruikt door inheemse volkeren in Zuid-Amerika om thee en andere dranken zoeter te maken. Het behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae), net zoals kamille. Het geslacht Stevia bestaat uit maar liefst 280 soorten, de Stevia rebaudiana is de zoetste soort. De plant dankt zijn naam aan zijn ontdekkers; de botanist Moisés Giacomo Santiago Bertoni en de chemicus Ovidio Rebaudi. Rebaudi was de eerste die de zoete Stevia-ingrediënten uit de bladeren van de Steviaplant heeft geïsoleerd en benoemd.   



STEVIA-ZOETJES

Iedereen kent wel de Stevia-zoetjes, als natuurlijk alternatief voor suiker. Stevia is de natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana-plant. De steviolglycosiden, de werkzame stoffen die uit deze bladeren worden geëxtraheerd, zijn intensieve zoetstoffen die zo'n 200 tot 300 keer zoeter zijn dan suiker, maar ze bevatten geen calorieën. Hierdoor wordt Stevia vaak ingezet als een gezonder en veilig alternatief voor suiker in voedingsmiddelen en dranken. Stevia wordt ook verwerkt als ingrediënt van gezichtscrèmes, handcrèmes, voetenzalven, lippenbalsems en tandpasta's. 


Daarnaast heeft Stevia nog meer voordelen voor de gezondheid. De bladeren hebben een antioxiderende werking en Stevia verlaagt zowel je bloedsuikerspiegel als je insulineniveau, in tegenstelling tot gewone suiker (sucrose) en aspartaam. Dankzij dit

positieve effect kan Stevia ook helpen om diabetes te voorkomen of diabetesklachten te verminderen. Daarnaast helpt Stevia om het totale cholesterol en het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Het goede HDL-cholesterol wordt juist verhoogd. 


WAARDEVOL ALTERNATIEF VOOR SUIKER

In de keuken kan Stevia worden gebruikt als suikervervanger in allerlei gerechten. Ook tijdens het bakken en koken behoudt Stevia zijn smaak. Je kunt de bladeren zowel vers als gedroogd gebruiken. Er is wel een nadeel. Stevia kan een bittere dropachtige nasmaak geven die niet iedereen waardeert. Als Stevia gemengd wordt met suiker, valt deze nasmaak weg. 

 
Dankzij zijn intensieve zoetkracht en gezondheidsvoordelen, is Stevia een waardevol natuurlijk alternatief voor suiker biedt.


Meer van dit soort plantenweetjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Abboneren op de nieuwsbrief | STEVIA, NATUURLIJKE ZOETMAKER

Share by: